Wortelkanaalbehandeling

Tanden of kiezen bestaan uit een kroon en één of meerdere wortels. De kroon is het gedeelte dat zichtbaar is boven het tandvlees. De wortel zit daaronder en is verankerd in het kaakbot.
In de wortel loopt het wortelkanaal waarin zenuwvezels en bloedvaten lopen.

Oorzaken ontstoken zenuwweefsel:
De zenuw binnenin een tand of kies kan worden aangetast door cariës (tandbederf), een lekkende vulling/barst of een harde klap op de tand waarbij bacteriën het wortelkanaal binnendringen. Uiteindelijk kan de zenuw afsterven.

De ontstoken zenuw kan pijn geven en kan zich uitbreiden naar het kaakbot om de wortel heen, waardoor bot verdwijnt en de tand of kies los gaat zitten.
De tand of kies kan gevoelig zijn bij het drinken van koude of warme dranken, te hoog aanvoelen of de pijn kan gepaard gaan met een zwelling. Er moet daarom een wortelkanaalbehandeling uitgevoerd worden.

De wortelkanaalbehandeling:
De ontstoken zenuwweefsel met de bacteriën moeten uit het kanaal verwijderd worden.

  • Eerst wordt er een kleine opening door de tand of kies gemaakt onder locale verdoving.
  • Hierna wordt een rubberen lapje aangebracht (rubberdam) om de tand of kies schoon en droog te houden.
  • Het kanaal wordt schoongemaakt met kleine, speciale vijlen en schoongespoeld met een desinfecterende vloeistof.
  • Tussendoor worden er röntgenfoto’s gemaakt en wordt er gebruik gemaakt van een elektronisch apparaat om de juiste lengte van het kanaal te bepalen. Omdat de opening klein is en het kanaal donker en smal is, kan er gebruik worden gemaakt van een microscoop waardoor alles beter te zien is, het kanaal goed te volgen is en eventuele extra of verkalkte kanalen opgespoord kunnen worden.
  • Uiteindelijk wordt het kanaal opgevuld om te voorkomen dat er opnieuw bacteriën in het kanaal kunnen komen.
  • Bovenop de kies wordt de tand of kies weer dichtgemaakt met een vulling. Als de kies verzwakt is, dat wil zeggen voorzien van een grote vulling, kan een kroon nodig zijn om het afbreken te voorkomen. Zo kan de tand of kies nog lange tijd meegaan.

 

Twee kanalen in een kies, gezien door de microscoop
test
Kanalen afgesloten met een oranjekleurig, weefselvriendelijk vulmateriaal